2022-05-02 10:55:23• hírek • Bede Emőke

A romániai repülőterek honlapjait is össztűz alá vették az orosz hackerek

Fotó: Szatmárnémeti Nemzetközi Repülőtér Facebook-oldala
Fotó: Szatmárnémeti Nemzetközi Repülőtér Facebook-oldala

A Killnet nevű orosz hackercsapat vasárnap éjszaka megtámadta Románia nagyobb repülőtereinek honlapjait. A célpontok között volt a bukaresti Henri Coanda Nemzetközi Repülőtér weboldala, de az aradi, a szucsávai, a kolozsvári, a jászvásári, a szatmári és a craiovai légikikötők internetes felületei is – tájékoztat a Digi24.ro, mely nemrégiben szintén kibertámadás áldozata lett.

A híroldal szerint a járatok biztonságát nem fenyegették a hackertámadások, mindössze annyi történt, hogy átmeneti időre a honlapok elérhetetlenné váltak. A repülőterek weboldalai mellett a Tarom nemzeti légitársaság oldala, a tarom.ro sem működött a késő esti órákban, mostanra azonban mindenhol visszaállt a rend.


Nagy valószínűséggel egy úgynevezett elosztott szolgáltatásmegtagadással járó támadásról, azaz DDos támadásról lehet szó, mely által a hackerek érzékeny vagy titkosított adatokhoz nem férnek hozzá, csupán az adott oldalt teszik elérhetetlenné a felhasználók számára.


A támadásért orosz hackerek Telegram-oldalukon vállalták a felelősséget.


A Különleges Távközlési Szolgálat (STS) kiberbiztonsági szakemberei egyébként a hétvége folyamán több ezer kibertámadást blokkoltak, amelyek Románia legfontosabb intézményeinek weboldalait célozták. Az erről szóló közleményében a STS arról biztosított, hogy 24 órából 24-ben dolgozik az állami intézmények és hatóságok digitális és kommunikációs szolgáltatásainak védelmén.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: